1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bu proje ile hızlı ve güvenilir hasar tespit modeli geliştirilecek

Bu proje ile hızlı ve güvenilir hasar tespit modeli geliştirilecek

featured
bu-proje-ile-hizli-ve-guvenilir-hasar-tespit-modeli-gelistirilecek.jpg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜBİTAK-Japonya Bilimi Destekleme Kurumu (JSPS) İkili İşbirliği Destek Programı tarafından 2023 yılı çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanan iki projeden biri Ege Üniversitesi’nin oldu. Proje kapsamında sık deprem gören Türkiye ve Japonya arasında işbirliği ile afet sonrası hızlı rehabilitasyon için üç boyutlu yapısal hasar verilerinin oluşturulması ve bu verilerle güvenilir bir hasar tespiti modelinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

TÜBİTAK-Japonya Bilimi Destekleme Kurumu (JSPS) İkili İşbirliği Destek Programı 2023 çağrısı değerlendirme süreci sonuçlandı. Her iki kuruluş tarafından toplamda 2 projenin desteklenmesine karar verildi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ninel Alver’in Türkiye, Niigata Üniversitesi Prof. Dr. Tetsuya Suzuki’nin Japonya yürütücülüklerini yaptığı “Sık Deprem Gören Türkiye ve Japonya Arasında İşbirliği ile Afet Sonrası Hızlı Rehabilitasyon için 3 Boyutlu Yapısal Hasar Verilerinin Oluşturulması” proje TÜBİTAK – Japonya Bilimi Destekleme Kurumu (JSPS) ile İkili İşbirliği Destek Programı kapsamında fonlanmaya uygun bulundu.

Prof. Dr. Ninel Alver’i makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yürüttüğü uluslararası nitelikli çalışmalarından dolayı tebrik ederek başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri,  insanlığın ihtiyaçları doğrultusunda araştırma alanlarını yoğunlaştırarak, ulusal ve uluslararası iş birlikli önemli projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Yenilikçi bilimsel projelerden teknolojik gelişmelere yön veren araştırmalara kadar geniş bir yelpazede uluslararası nitelikli çalışmaları sürdürüyorlar. Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ninel Alver hocamızın yürütücülüğünde hazırlanan proje TÜBİTAK ile Japonya Bilimi Destekleme Kurumu arasında açılan ikili iş birliği çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Çalışmaları ile araştırma üniversitemizin uluslararasılaşma misyonuna ve bilimsel gücüne katkı sunan hocamızı tebrik ediyorum” dedi.

Hızlı ve güvenilir hasar tespit metodolojisi geliştirilecek”

Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ninel Alver,  “Dünya çapında deprem riski taşıyan pek çok ülkede, afet sonrası hızlı rehabilitasyon için yapısal değerlendirmenin yapılması büyük önem taşımaktadır. Türkiye ve Japonya gibi ülkelerde bu tür felaketler sıklıkla yaşanmaktadır ve yapısal hasarın anında değerlendirilmesi, etkili bir müdahale çabasının kritik bir bileşenidir. Bu ortak projede, yapıların afet sonrası değerlendirilmesine yönelik hızlı ve güvenilir bir hasar tespit metodolojisinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bunun için derin öğrenme ve lazer tarama ile beton yapıların üç boyutlu hasar görselleştirmesine yönelik bir değerlendirme yöntemi geliştirilecektir. Daha ayrıntılı veri toplamak için kızılötesi termografi ve ultrasonik testlerden alınacak veriler birleştirilecektir. Otomatik hasar değerlendirmesi ve hasar lokalizasyonu ve ilerlemesinin tahmini için derin öğrenme kullanılacaktır. Gerçek yapılardan veri toplamak amacıyla İnsansız Hava Araçları (İHA) kullanılacak ve geliştirilen değerlendirme yönteminin pratik uygulanabilirliğine ve etkinliğine katkı sağlanacaktır” diye konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bu proje ile hızlı ve güvenilir hasar tespit modeli geliştirilecek
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Özgür Haberci ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!